top of page

İtiraz Ediyorum Sayın Yargıç !

Güncelleme tarihi: 3 May 2021

Eleştiri konusunda yetkin biri olmasam da bir sinefil olduğumu söyleyebilirim. 7. sanat dalı olarak kabul edilen sinema ve hukukun birleştiği bazı filmler tavsiye etmek istiyorum. Üstat Cem Yılmaz'ında dediği gibi 'Bizim mahkemede ağzını o kadar yaysan 6 aydan başlıyor' dediği teatral mahkeme sahnelerinin de bulunduğu 5 filmden bahsedeceğim.


The Devil's Advocate (1997) (Şeytanın Avukatı)













Bana göre çok konuşulmayan mükemmel bir underrated (hak ettiği değeri görmeyen) film. Keanu Reeves'in canlandırdığı genç ve başarılı bir ceza avukatı olan Kevin Lomax'ın ahlaki çıkmazlarını konu ediniyor. Al Pacino'nun yine paçalarından oyunculuk akarken Keanu Reeves abimizin muhteşem ses tonu ile başrolünü paylaştığı güzel bir hukuk filmi. Benim öncelikli tavsiyemdir.


Yönetmen: Taylor Hackford

Tür: Drama, Gizem, Gerilim

IMDb: 7.5/10

Benim Puanım: 9/10


12 Angry Men (1957) (12 Kızgın Adam)















Siyah beyaz olması ve eski bir film olması gözünüzü korkutmasın. Gerçekten iyi film. Amerikalı bir gencin babasını öldürdüğü şüphesiyle dava süreci başlıyor. Mahkemede görülen davanın bütün yönleriyle işlenmese de jüri üyelerinin sonuca ulaşmada yaşadığı zorluklar ve gerilimler çok iyi anlatılıyor. Tek mekân olmasına rağmen diyaloglar ve oyunculuklar sizi filme bağlıyor.


Yönetmen: Sidney Lumet

Tür: Suç, Drama, Gerilim

IMDb: 9/10

Benim Puanım: 9/10


Judgment at Nuremberg (1961) (Nüremberg Yargılaması)














1. Dünya Savaşından sonraki Nasyonal Sosyalist Almanya’sında görev alan hakimleri yargılama süreci anlatılıyor. Bir yandan savcılığın iddialarına ve ispatlarına inanıyor ve suçlu olduklarına inanıyorsunuz. Diğer yandan da savunma avukatının yetenekleri sizi kendinizden şüphe ettiriyor. Filmin sonunda karakterlerden birinin bir cümlesi tüyleri diken diken etmeye yetiyor. Gerçek olaylardan esinlenerek yapılmış. 12 Angry Men gibi siyah beyaz olması yetmezmiş gibi bir de 3 saat demeden izlemelisiniz. Burt Lancaster ve Maximillian Schell'in oyunculuk performansları da bir harika.


Yönetmen: Stanley Kramer

Tür: Drama, Savaş

IMDb: 8.2/10

Benim Puanım: 9/10


A Few Good Men (1992) (Birkaç İyi Adam)














William Santiago adında bir erin gizli bir bilgi karşılığında naklini istemesi üzerine infaz edilmesi ile başlayan olaylar mahkeme salonuna kadar ulaşır. Avukat Daniel Kaffee'nin umursamaz olduğu düşünülse de ilkeli bir şekilde davanın peşinde koşması, ABD ordusunun sırları ve Albay Jessep'in kendini beğenmişliği gayet güzel metaforlar. Açıkçası ilk yarım saat sarmasa da gereken sabrı gösterdiğinizde filmin son kısmı için pişman olmayacaksınız. Tom Cruise'un gençliği ve Jack Nicholson'ın yaşlılığı aynı filmde buluşmuş. 28 yıl sonra benzer temada çekeceği The Trial Of Chicago 7 (Şikago Yedilisinin Yargılanması) filminin yönetmenliğini yapacak olan Aaron Sorkin burada da filmin yazarı olarak bulunuyor.


Yönetmen: Rob Reiner

Tür: Drama, Gerilim

IMDb: 7.7/10

Benim Puanım: 7/10


The Trial Of Chicago (2020) (Şikago Yedilisinin Yargılanması)












Gerçek olaylardan uyarlanma bir film. Hukuksuz bir şekilde yargılanan protestocular ve pek de iyi niyetli olmayan hâkim ve olayları çarpıtan savcılık tarafı arasında geçen yargılanma süreci. Abbie Hofmann karakteri ile yargıç Julius Hofmann arasında geçen diyalogların eğlenceli olduğunu söylemeliyim. Çok iyi olduğunu söylemiyorum ama her hukukçunun izlemesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum. Joseph Gordon Lewitt, Michael Keaton ve Sacha Baron Cohen gibi yıldız isimler bulunuyor.


Yönetmen: Aaron Sorkin

Tür: Drama, Tarihi, Gerilim

IMDb: 7.8/10

Benim Puanım: 7/10


Keyifli Seyirler!


-Emre LAÇİN


KAYNAK

https://www.imdb.com


178 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page