top of page

15 SORUDA ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

 

 

1. BU OKULUN 2018, 2019, 2020 YILI KONTENJAN VE SIRALAMA BİLGİLERİ NELERDİR?

 

                                                         

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ÜNİVERSİTENİN KAMPÜS DURUMU NEDİR?

Okulun kampüsü, Lefkoşa dışında, havalimanı yolu üzerindedir. İçi %95 yeşil alan ile kaplıdır, birde küçük orman alanı vardır. İçinde bir adet okul tarafından işletilen yemekhane, beş adet yemek servisi de yapan kafeterya bulunmaktadır. Yine kampüsün çeşitli binalarında öğrencilerin ihtiyaçlarını sağlayabileceği büfeler vardır bunların haricinde kampüsün tam orta noktasında KKTC içinde yaygın bir süpermarketin şubesi bulunmaktadır. Kampüsün yüz ölçümü çok büyük değildir, öğrenci sayısına oranla küçüktür, kampüs içinde insanların yoğun olduğu saatlerde kafeteryalarda masa bulmak oldukça zor olmaktadır. Kampüs Lefkoşa’dan uzak olduğundan ve içerisi ağaçlar ile dolu olduğundan, kampüs içerisinde araç trafiğinin olmadığından havası oldukça temizdir. Kampüsün içerisinde binalar arasında araç kullanılmamaktadır. Kampüs içinde çeşitli noktalarda birçok otopark vardır, ancak kampüs içi genel anlamda trafiğe kapalıdır. Araçların ulaşabileceği yollar kampüsü çevrelemiş durumdadır.

 

 

3. FAKÜLTENİN FİZİKİ İMKÂNLARI NELERDİR?

Üniversitede ne yazık ki fakülte binaları yoktur, okul içerisinde birçok bina vardır ancak her bina birçok bölüme hizmet etmektedir. Örneğin: ‘’AS’’ diye adlandırılan binanın alt katında ‘’Hukuk Fakültesi’’ öğretim üyeleri, asistanları ve sekreterlik için ayrılmış odalar varken üst kat ise Mimarlık bölümü öğrencileri için tahsis edilmiştir. Bu bina içinde özel odalar olduğu gibi, küçük, kolçaklı sıra sistemine sahip 40-50 kişilik sınıflar mevcuttur. AS binası haricinde bir de ST binası vardır, ST binası içinde birkaç bölümün sekreterliği ve yönetimi olduğu gibi, içi %95 sınıflarla doludur. Sınıflar burada da amfi şeklinde değil kolçaklı sıra sistemindedir, sınıfların büyüklüğü değişmektedir, 100 kişilik sınıf da vardır, 50 kişilik sınıf da. ST binasının iç ve dış mimarisi hayranlık uyandırmaktadır. AS ve ST binaları karşılıklı olarak konumlandırılmıştır. AS binasının hemen yanında AS binasının ikizi olarak bir de CU binası vardır. Bu binalar haricinde bir de EH binası vardır, okul içinde bulunan en büyük binadır, sınıf büyüklükleri oldukça çeşitlidir, 300 kişilik büyük amfi de vardır, 40 kişilik kolçaklı sistemle düzülmüş küçük sınıflar da. Hukuk Fakültesi öğrencileri ana derslerini EH binasındaki Amfide ve yine aynı binada olan geniş bir kolçaklı sistemle donatılmış sınıfta ve ST binasında karışık olarak görmektedir. Seçmeli dersler ise genel de mevcutlar az olduğundan AS binasında verilmektedir. Örneğin Anayasa Hukuku dersi için EH binasına giden bir öğrenci, bir sonraki Medeni Hukuk dersi için ST binasına gidip, bir sonraki dersi Hukuk Başlangıcı için tekrar EH binasına dönebilmektedir.

Okulun içinde Hukuk Fakültesi binası özel olarak olmadığı gibi bir duruşma salonu da yoktur. Öğretim üyeleri özel bir fakülte ve duruşma solonu için okul yönetiminde baskı yapmaktadırlar.

 

 

4. FAKÜLTENİN NOT SİSTEMİ NEDİR?

Hukuk Fakültesinde not sistemi dersten derse göre değişmektedir. Bazı öğretim üyeleri %30-%70 sistemini benimserken bazı üyeler %40-%60 sistemini benimsemektedir.

 

 Bursunun hukuk bölümünün süresi olan 4 yıl boyunca değişmez. 4 yılın sonunda okulunuz uzarsa uzatma durumunuza göre ücrette değişmektedir. Örneğin tek bir ders için bir dönem uzatmak zorunda kalındıysa tam dönem ücreti alınmaz. Ders sayısına göre ücret TL cinsinden belirlenmektedir.

 

 

5. FAKÜLTEDEKİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN AKADEMİK DURUMU NEDİR?

6 profesör, 4 doçent, 7 yardımcı doçent, 2 doktor, 8 öğretim görevlisi, 9 araştıram görevlisi bulunmaktadır.

 

6. NORMAL ÖĞRETİM İLE İKİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA HOCA FARKI VAR MI?

Fakültede ikinci öğretim yoktur ancak sınıflar çok kalabalık olmasın daha etkin ve verimli bir ders geçirilmesi için dersleri alan öğrenciler iki gruba ayrılmıştır, ders saatleri ve günleri değişmektedir.

 

7. ÖĞRENCİLER İLE HOCALARIN İLETİŞİMİ NASIL?

Öğrenciler ve hocalar arasındaki iletişim oldukça iyidir. Öğrenciler hocalara mail yolu ile ulaşabildikleri gibi, ders esnasında rahatlıkla sorular sorabilir, hoca ile hukuki bir tartışmaya girebilir, düşüncelerini rahatça dile getirebilir. Ders aralarında da hocalar ile yüz yüze iletişime geçilebileceği gibi, belirlenen ofis günlerinde belirlenen saatlerde hocaların odalarında iletişime geçebilmektedir.

8. FAKÜLTEDE SOSYAL VE AKADEMİK ALANDA ETKİNLİK, FAALİYET VB. OLUYOR MU? BU ANLAMDA AKTİF Mİ?

Gerek sosyal gerek akademik etkinlikler oldukça fazla olmaktadır. Hukuk Kulübü özverili ve etkin bir şekilde sosyal faaliyetler düzenlemektedir. Örnek: ‘’Dağ yürüyüşü, Çetin Hoca ile Kahve Molası, Hukuk Meslekleri Hakkında Seminer’’ vb. faaliyetler düzenlenmektedir. Hukuk kulübünün yanı sıra, okul ve dekanlıkta oldukça etkindir.

 

 

9. ÜNİVERSİTEDEKİ FESTİVAL, KONSER, GÖSTERİ, TİYATRO VB. ETKİNLİKLER NE SIKLIKLA YAPILIYOR?

Her yıl okul içinde çeşitli kültürel, sosyal etkinlikler düzenlenmektedir. Konserler her yıl okul tarafından düzenlenmektedir. Okul bu konuda cömerttir, 2019 bahar şenliklerinde ’’OTİLİA’’ sahne almıştır. Çeşitli popüler Türk sanatçılar da okulda sahne almaktadır. Okul bu konuda kaliteli isimlerle çalışmaktadır. Sıklıkla sosyal etkinlikler yapılmaktadır.

 

 

10. ŞEHRİN SOSYAL VE SPORTİF ANLAMDA İMKÂNLARI NELERDİR?

Okul içinde bir spor arenası olduğu gibi Lefkoşa içinde de birçok spor salonu bulunmaktadır. Sosyal imkanlar ise oldukça geniştir. Lefkoşa buram buram tarih kokan bir şehirdir, tarihi kültürel geziler sıklıkla okullar tarafından düzenlenir.

 

 

11. ŞEHİRDEKİ YURT İMKÂNLARI YETERLİ Mİ?

Şehirdeki yurt imkanları yeterlidir. Lefkoşa’da genel olarak yurtlar erkek/kız karışık sistemlidirler. Alışagelmiş yurt sistemlerinde farklıdır. Apart Otel sistemi şeklinde hizmet verilmektedir. Herkesin odası farklıdır, banyo tuvalet gibi ihtiyaçlar her odaya özel olduğu gibi, mutfak da bazı yurtlarda oda içlerinde bulunurken bazı yurtlarda ortak koridorlarda bulunmaktadır. Çoğu yurt yemek, internet, elektrik, su, çamaşır hizmeti vermemektedir. Bunların ödemeleri öğrencilere aittir. Örnek olarak her odanın elektrik sayacı farklıdır, öğrenci yüklediği ücret kadar elektrik ve su kullanır, her yurtta çamaşırhane vardır, öğrenciler jeton alarak çamaşırlarını yıkayıp kurutulabilmektedir. Yurtlar Ultra Lüks olduğu gibi Lüks ve Normal çeşitlidir. Fiyatlar verilen hizmetler ve fiziki koşullara göre değişmektedir.

 

 

12. ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NE DURUMDA?

Şehir içinde toplu taşıma gelişmemiştir, her üniversitenin kendi otobüsleri vardır, öğrenciler saat başı kampüsten kalkan bu otobüslerden ücretsiz faydalanmaktadır. Yine KKTC içi ilçe ziyaretlerinde gününe göre değişiklik göstermekle birlikte yarım saate aralığında Girne İlçesi otobüsü, bir saat aralığında Gazi Magosa İlçesi, kırk beş dakika aralığında Lefke İlçesi otobüsleri kalmaktadır. Lefkoşa merkez de bir de terminal bulunmaktadır. Bu terminal KKTC içi ulaşımlara ve gemi seferlerine hizmet etmektedir.

13. FAKÜLTEDE DİL EĞİTİMİ VEYA HAZIRLIK VAR MI?

Öğretim dili Türkçedir.

 

 

14. FAKÜLTENİN ULUSAL VE ULUSLARARASI BURS, ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VS. İMKÂNLARI NELERDİR?

Bu konuda daha fazla ve güncel bilgiye en altta bulunan fakülte web sayfasından ulaşabilirsiniz.

 

 

15. NEDEN BU FAKÜLTEYİ TERCİH ETMELİLER?

Kaliteli bir eğitim almak istiyorlarsa KKTC’deki en iyi okulların başında geldiği rahatlıkla söylenebilir.

 

 

https://www.ciu.edu.tr/page/hukuk-fakultesi-880

bottom of page