top of page

Futbolumuzun Mali Yüzü

Güncelleme tarihi: 3 May 2021

Bugün değer olarak kan kaybeden, çözülemeyecek kadar büyük mali sıkıntılarla karşı karşıya gelen Türk futbolu ile ilgili muhtemel spor yasası hakkında konuşacağız. Sorunun tespitleri yapıldı ve taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda ortaya çıkan bu yasa ile karşılaştık. Sorunu kökten çözer mi? emin değiliz, fakat bir adım atılması bile farkındalık oluşturabilir kanaatindeyim.

Yasaya ait olduğu konuşulan maddelere bir bakalım;

1- Kulüpler artık dernek statüsünde olmayacak. Şirket olarak devam edilecek. Böylece kulüpler İçişleri Bakanlığı bünyesinden çıkartılacaklar.

2- Kulüplerin denetimini Gençlik ve Spor Bakanlığı yapacak. Yani bir kulüp kurulurken onayını bakanlıktan alacak ve yaşamı boyunca da bakanlıkça denetlenecek.

3- Yöneticilere, kendi dönemindeki harcamalarından ve borçlandırmalarından dolayı doğrudan sorumluluk ve hapis cezası gelecek.

4- Tahkim Kurulu gibi spor yargı organlarına düzenlemeler getirilecek. Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile uyum aranacak.

5- Kulüpler, genel kurula iştirak eden üyelerin 3/4'ünün kararı ile kulüp merkezinin bulunduğu ildeki bir başka kulüp ile birleştirilebilir.

6- Şike ve teşvik primi suçları gibi suçlardan ceza alan yöneticilerin ömür boyu spordan menedilmesi yahut kulüp başkanlığının veya yöneticiliğinin yasaklanması.

7- Kulüplerin yönetim kurulu görev süresince, bir önceki yıl gerçekleşen gelir bütçesinin %5'ini aşan miktarda kulüp gelirlerinin ve alacaklarının temlik edilmesi durumunda kulüp başkan ve yöneticileri müştereken sorumlu olacak.

8- Kulüp başkanı ve yönetici olabilmek için birçok liyakat şartları belirlenecek.

9- Spor kulüpleri federasyonu veya konfederasyonu mallarına karşı suç işleyenler devlet malına karşı suç işlemiş gibi cezalandırılacak.


Bizlerin manevi duygularla bağlandığı kulüplerimizin bu duruma düşmesi ne yazık ki hepimizi üzüyor. Deyim yerindeyse denizin bittiğini gözler görse de bizler inkâr ettik. Yasanın bana sorarsanız yararlarının yanında zararlarının da olabileceğini düşünüyorum. Çünkü bu tarz sert kurallar getirilerek oluşabilecek yolsuzluklar engellenebilir, fakat kötü niyetli olmasalar da bu kuralları görecek olan olağan başkanlar veya olmaya hevesli başkan adayları bir hayli tedirgin olacaklardır. Yasa ile kontrol altında tutmak bence mantıklı bir fikir olsa da içeriğinde hala tartışılması gereken konular olduğunu düşünüyorum. Yanlış uygulanabilecek çözüm yöntemleri gözbebeğimiz olan sivil toplum kuruluşlarımızın sonunu getirebilir. Kervan yolda dizilir mantığından farklı olarak baştan doğru tetkikler yapılıp ona göre çözümler bulunmalıdır. Mesela getirilebilecek çözümlerden biri olan şirket oluşumlarının da pek katkı vermediğini ligimizdeki bazı kulüpler aracılığıyla görüyoruz. Bu kadar sert düzenlemeler mali açıdan zaten bitmiş olan futbolumuzu köşeye sıkıştırabilir, belki de sonunu getirebilir. Futbola düşkün olan bizleri de bir hayli üzecektir. Hayata geçirilse bile futbolumuzda olan bazı kurallar gibi (yabancı kuralı vs.) sürekli değişken olmaması en büyük arzumuz olmalı. Daha titiz ve çoklu mülakat sonucu oluşturulabilecek bir düzenlemeyle birlikte kulüplerimizin içinde bulunduğu mali kötü gidişata umarız bir son verilir.


KAYNAKÇA:


-Emre LAÇİN-

153 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page