top of page

16 SORUDA İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

 

 

1. BU OKULUN 2018, 2019, 2020 YILI KONTENJAN VE SIRALAMA

BİLGİLERİ NELERDİR?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ÜNİVERSİTENİN KAMPÜS DURUMU NEDİR?

Okulda farklı yerlerde kampüsü bulunmakta. Hukuk fakültesi, İktisadi İdari Bilimler fakültesi, Siyasal Bilgiler fakültesi ve Rektörlük binasının bulunduğu Beyazıt kampüsünde yer almaktadır. Kampüs genel olarak yeşillikten, çimlerden oluşmakta. Küçük bir basketbol sahası mevcut. Okulumuzun kantin durumu zayıf denilebilir. Kafe tarzı özel işletmeler yok. Öğrenciler genel olarak ihtiyaçlarını otomat makinelerinden ve küçük kantinimsi bir işletme ile gideriyor. Kampüsün merkezde yer alması nedeni ile bu eksiklik çok da hissedilmiyor aslında. Çevrede fazlasıyla öğrencilerin ihtiyacına ve cebine yönelik uygun işletmeler mevcut. Yine merkezde olması nedeni ile Beşiktaş, Taksim, Karaköy gibi büyük semtlere ulaşımı da oldukça basit.

 

 

3. FAKÜLTENİN FİZİKİ İMKÂNLARI NELERDİR?

​Fakültede duruşma salonu mevcut değildir. Yaptırılma ihtimali bulunmakta. Binanın içinde iki ayrı okuma salonu bulunmakta. Ayrıca nostaljik bir hukuk kütüphanesi mevcut. Fakültenin kalabalık olması nedeni ile öğrenciler, Süleymaniye manzaralı İktisat kütüphanesini de kullanmakta. Kampüsün içinde yer aldıkları için kütüphaneler genel olarak kampüs içerisindeki tüm fakültelere açık. Özel toplantılar, seminerler için enstitü binamıza “Mavi Salon” adı ile nam salmış doktora salonu mevcut. Seminer, konferans benzeri etkinlikler genel olarak burada gerçekleşiyor. Ayrıca amfilerin fazlasıyla büyük olması nedeniyle bazı öğrenci toplantıları da sınıflarda gerçekleşebiliyor. Dizilerde, filmlerde, haberlerde görülen o meşhur Amfi-1 gibi sınıflar Türkiye’deki çoğu konferans salonu ile benzer büyüklükte diyebiliriz. Bu yüzden bu sınıfların da bu amaçlarla kullanılıyor olması olağan.

Okulda mescit mevcut. Kampüs genel olarak yeşilliklerden oluşmakta. Fakültenin genel olarak toplandığı alanlardan biri “Havuzlu Bahçe” olarak nam salmış ortak büyüklükte bir alan. Süleymaniye manzaralı “Güllü Bahçe” adındaki yeşillik alan ve boğaz manzarasını gözeten “Arka Manzara” da yine bu alanlardan

 biri. Bu alanlarda öğrenciler için çardak ve banklar mevcut.

 

 

 4. FAKÜLTENİN NOT SİSTEMİ NEDİR?

Fakültenin not sistemi ana dersler için yıllık sistem. Seçmeli derslerimiz ize dönemlik vize ve final olarak sınamaya tabii tutuluyor. Ana dersler için ise sene boyunca bir vize bir final yapılıyor

%30 Vize %70 Final notları etkilemekte.

 

 ​5. FAKÜLTEDEKİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN AKADEMİK DURUMU NEDİR?​​

​Dersler kürsü olarak adlandırılan belli hoca grupları tarafından anlatılıyor. Derslere genel olarak profesörler girmektedir. Pratik çalışmalar asistanlar, doçent ya da yardımcı doçent gibi hocalar tarafından yapılmaktadır.

6. NORMAL ÖĞRETİM İLE İKİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA HOCA FARKI VAR MI?

​Birinci öğretimde iki, ikinci öğretimde tek sınıf mevcut. Tek, çift ve ikinci öğretim olarak adlandırılan sınıflara baktığımızda; tek ve ikinci öğretimlerin, çiftlerin farklı hocaları olabiliyor. Bunun tam tersi durumu da mevcut. Anayasa dersi tüm sınıflar için ortak, Genel Kamu ikinci öğretim için farklı, Medeni kürsüsü ise birinci dönem aynı, ikinci öğretime girerken bu durum değişiyor. “İkinci öğretimlere giren hocalar daha mı az bilgili?” gibi şüpheler olması normal. Sırf bu yüzden insanlar ikinci öğretim yerine daha düşük puanlı bir okulun birinci öğretimini yazabiliyorlar bu yargıdan dolayı. Bu sorunun yanıtı ise çok net biçimde hayır. İkinci öğretim olup her sınıfın dersine girmiş bir öğrenci olarak bunu net biçimde söyleyebilirim. Öğretim farklılıkları hoca kalitesi farklılığına yol açmaz. Örnek vermek gerekirse ikinci öğretimde olup ikinci öğretim genel kamu dersine hayranlıkla gelen öğrenciler de fazlasıyla mevcut.

 

7. ÖĞRENCİLER İLE HOCALARIN İLETİŞİMİ NASIL?

​ Öğrenciler rahatlıkla sınıfta söz alabiliyor.

Soru sorma konusunda gerektiği düzeyde serbestliğe ve imkana sahipler.

Ders dışında ya da ders aralarında hocanın yanına giderek soru sorabilirler. Farklı bir gün için mailleşerek de sözleşebilirler.

 

 

8. FAKÜLTEDE SOSYAL VE AKADEMİK ALANDA ETKİNLİK, FAALİYET VB. OLUYOR MU? BU ANLAMDA AKTİF Mİ?

​Hocalar bu konuda gerçekten çok aktif. Gerek okulda farklı kurumlardan gelen insanlara açık olacak şekilde gerekse baro gibi farklı kurumlarda etkinlik düzenleyip aktif oluyorlar. Öğrenci kulüpleri fazlasıyla var. Farazi dava, uyuşmazlık, baro gezileri, münazara, Model United Nations, yurtdışı gezileri, dergi, meclis simülasyonları, kültür-sanat gezileri, müzik, girişimcilik, kadın hakları, hayvan hakları vb. gibi pek çok konuda etkinlik yapan kulüpler var. Hukuk alanında fazlasıyla aktifler. Ayrıca fakülteye bağlı olunmadığı halde farklı fakültedeki kulüplere de üye olup aktif olmak mümkün.

 

 

9. ÜNİVERSİTEDEKİ FESTİVAL, KONSER, GÖSTERİ, TİYATRO VB. ETKİNLİKLER NE SIKLIKLA YAPILIYOR?

Üniversitede, geçmişte yaşanan bazı olaylar kapsamında güvenlik nedeni ile bu tarz etkinlikler ne yazık ki çok fazla düzenlemiyor. Hiç olmuyor değil fakat okulun içinde gerçekleşen düzenli faaliyet yok. Kulüplerin düzenlediği veya anlaştığı kurumlar ile tiyatro, festival vb. etkinliklere katılmak mümkündür. Sadece sosyal etkinliklere katılım için ayrı olarak tiyatro, müzik kulüpleri var zaten.

 

10. ŞEHRİN SOSYAL VE SPORTİF ANLAMDA İMKÂNLARI NELERDİR?

 İstanbul, tahmin edemeyeceğiniz kadar sosyal bir şehir. Her alanda her an bir organizasyon mevcuttur. Şehrin genel olarak tanıdığı imkanlar böyle iken İstanbul’da bulunan üniversite kulüpleri birbiri ile çok fazla iletişim halinde kalarak kariyer odaklı çalışmaları da sürdürüyor. Büyük markaların bu ilde barınması onlarla iş birliği yapmamıza da fazlasıyla katkı sağlıyor.

11. ŞEHİRDEKİ YURT İMKÂNLARI YETERLİ Mİ?

İstanbul, en fazla öğrenci barındıran şehir olması nedeni çok fazla yurt, apart tarzı öğrenci odaklı barınma yerleri mevcut. Özel, yarı özel, KYK’lar şehrin her yerinde.

 

 

12. ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NE DURUMDA?

İstanbul’da ulaşım fazlasıyla gelişmiş: metro, metrobüs, tramvay, otobüs, mini dolmuş. Fiyatları öğrenciler için gayet uygundur. “Abonman” adındaki kart sayesinde öğrenciler 200 basım için 50 TL ödüyor. Bu fazlasıyla sosyal biri için bile artabilecek bir miktar. Okulumuzun hemen dibinde metro, tramvay ve otobüs durakları mevcuttur.

 

13. FAKÜLTEDE DİL EĞİTİMİ VEYA HAZIRLIK VAR MI?​

Seçmeli derslerde İngilizce veya Almanca olarak görülebilecek dersler mevcut. Fakülte bunlar dışında Türkçe müfredat görüyor. Hazırlık eğitimi var ve bu isteğe bağlı bir eğitim. Okulumuzun KAGEM kurumu mevcut. KAGEM’in okul öğrencilerine cüzi ücretle sağladığı İngilizce, İspanyolca, Almanca, Rusça, Arapça vb. gibi pek çok dil eğitimi mevcut.

14. FAKÜLTENİN ULUSAL VE ULUSLARARASI BURS, ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VS. İMKÂNLARI NELERDİR?

Okulumuzda Erasmus programı var. Ayrıca, birinci öğretim ve ikinci öğretim müfredatı ve taban puanlarından farklı olarak Almanya ile anlaşmalı bir sistem var. Almanca hazırlık eğitimi ardından Türkiye’de iki yıl ve Almanya’daki anlaşmalı üniversitelerde iki yıl hukuk eğitimi görülüyor. Bu program maddi açıdan da belli bir seviye gerektiren öğrenim programı aynı zamanda.

​​

15. NEDEN BU FAKÜLTEYİ TERCİH ETMELİLER?

Okulumuzda Erasmus programı var. Ayrıca, birinci öğretim ve ikinci öğretim müfredatı ve taban puanlarından farklı olarak Almanya ile anlaşmalı bir sistem var. Almanca hazırlık eğitimi ardından Türkiye’de iki yıl ve Almanya’daki anlaşmalı üniversitelerde iki yıl hukuk eğitimi görülüyor. Bu program maddi açıdan da belli bir seviye gerektiren öğrenim programı aynı zamanda.

16. OKULUNUZ ONLINE SÜRECİ NASIL YÖNETTİ?

İstanbul Üniversitesine bağlı açık öğretim fakültesi bulunmaktadır. Açık Öğretim Fakültesinin dersleri video olarak oraya yükleniyordu. Online eğitim sürecinde Açık Öğretim Fakültesinin altyapısı kullanıldı. Sınavlarda sınav kâğıdı fotoğraflarını yüklerken sorun olsa da genel anlamda süreç iyi yönetildi.

          https://hukuk.istanbul.edu.tr/tr/_

bottom of page