top of page

16 SORUDA GİRNE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

 

1. BU OKULUN 2018, 2019, 2020 YILI KONTENJAN VE SIRALAMA BİLGİLERİ NELERDİR?

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ÜNİVERSİTENİN KAMPÜS DURUMU NEDİR?

Üniversitemizin kampüs alanı, yakın bir zamana kadar oldukça dar bir alanı kapsamakla birlikte yeni yeni büyütmeye yönelik çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmalardan bazıları tamamlanmışken bazılarının yapımına devam edilmektedir. Kampüs içerisinde küçük kütüphaneden ayrı, yeni ve büyük bir kütüphane yapılmış olup 24 saat boyunca öğrenci kullanımına açıktır. Bunun dışında kampüse bir kültür merkezi ve kafe restoran hizmeti verecek işletmeler açılmıştır. Ancak kampüs içerisinde spor kompleksi, yüzme havuzu bulunmamaktadır. Ayrıca sanal duruşmaların aktif olarak yürütülebileceği bir sanal duruşma salonumuz da bulunmamaktadır. Üniversiteye ait öğrenci rezidansı okula yürüme mesafesinde olup karma bir öğrenci yurdu olarak hizmet vermektedir. Okul servisleriyle belirli saatlerde okuldan şehir içine ulaşım imkânı vardır. Ayrıca üniversitemizden YDÜ kampüsüne de ulaşım yine belli saatler içerisinde sağlanabilir durumdadır. YDÜ kampüsünde bulunan yurtlarda kalan öğrenciler de okula gelip giderken bu servisleri kullanabilmektedirler. Kampüste hukuk fakültesine özgülenmiş bir bina bulunmamaktadır.

3. FAKÜLTENİN FİZİKİ İMKÂNLARI NELERDİR?

Fakültemizin fiziki imkânları oldukça yetersizdir. Her şeyden önce hukuk fakültesinin kendisine ait bir binası bulunmamaktadır. Hukuk fakültesinden öğrencilerle diğer başka fakültelerden öğrencilerin aynı binada derslere girmesi dolayısıyla ayrı bir fakülte havası bulunmamaktadır. Derslikler ise esasında kalabalık olmayan sınıflar için mevcut öğrenci kapasitesine uygundur fakat yeniliklere ihtiyacı vardır. Özellikle değişen hayat şartlarını, örneğin, pandemi koşullarını takiben dersliklerin havalandırılması önem taşıdığından bu konulara yönelik çalışmaların yapılması zaruri bir hal almıştır. Ayrıca derslerde öğrenilen teorik bilgilerin uygulamasını yapabileceğimiz sanal mahkeme salonumuz henüz bulunmamaktadır.

 

4. FAKÜLTENİN NOT SİSTEMİ NEDİR?

Fakültede birinci dönem için her dersten bir vize sınavı yapılmaktadır. İkinci dönem ise yine her dersten bir final sınavı yapılmaktadır. Yalnızca seçmeli dersler ve UZEM dersler dönemlik olup her iki dönem için de ayrı ayrı bir vize, bir final sınavı yapılmaktadır. Fakültede geçme notu 50’dir. Vize ve finallerin yüzdelikleri dersi veren hocanın inisiyatifine göre değişebilmekle beraber genel olarak vizenin katkısı %30, finalin katkısı ise %70’ tir. Uzaktan eğitimle birlikte not hesaplamasına, verilen dönem ödevleri de belirlenen orana göre etki etmektedir. Fakültemizde eğitim yılı dört yıl olduğundan bu dört yıl boyunca burs konusunda herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

 

5. FAKÜLTEDEKİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN AKADEMİK DURUMU NEDİR?

Fakültede 1 tane Prof. Dr. 4 tane Doç. Dr. 7 tane Yrd. Doç. Dr. 1 tane Dr.  6 tane de öğretim görevlisi bulunmaktadır.

 

6. NORMAL ÖĞRETİM İLE İKİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA HOCA FARKI VAR MI?

İkinci öğretim yok.

 

7. ÖĞRENCİLER İLE HOCALARIN İLETİŞİMİ NASIL?

Öğrenciler ve hocalar fakülte içinde sağlıklı iletişim kurabilmektedir. Öğrenciler gerek ders esnasında gerekse ders dışında hocalara derslerle ilgili sormak istediklerini sorabiliyor ve fikirlerini çekinmeden belirtebiliyorlar. Elbette sınıf mevcudunun az olmasının da bunda etkisi var. Sınıf mevcudunun bu durumu, derslerin interaktif olarak işlenebilmesinde büyük bir etken.

 

8. FAKÜLTEDE SOSYAL VE AKADEMİK ALANDA ETKİNLİK, FAALİYET VB. OLUYOR MU? BU ANLAMDA AKTİF Mİ?

 Fakülte, sosyal aktivite ve bölümle ilgili yürütülebilecek çalışma ve etkinlikler anlamında aktif değil. Önceki birkaç yıldan bu yana Girne Üniversitesi Hukuk Kulübü adı altında öğrenciler toplanmış olsa da yürütülen herhangi bir faaliyet olmamıştır.

 

9. ÜNİVERSİTEDEKİ FESTİVAL, KONSER, GÖSTERİ, TİYATRO VB. ETKİNLİKLER NE SIKLIKLA YAPILIYOR?

Üniversitede sosyal aktivite adına düzenli olarak ya da yalnızca belirli zamanlarda yürütülen etkinlikler mevcut değil. Öğrenciler ancak başka üniversitelerde düzenlenen etkinliklere katılabilmekte.

 

10. ŞEHRİN SOSYAL VE SPORTİF ANLAMDA İMKÂNLARI NELERDİR?

Girne’de ve diğer şehirlerde gezilip görülebilecek birçok tarihi yapı mevcut. Ayrıca zaman zaman belediye ve kültür merkezi kapsamında festival ve konserler düzenlenebilmektedir. Bu etkinliklerin yanı sıra tiyatro etkinlikleri de yapılmaktadır.

 

11. ŞEHİRDEKİ YURT İMKÂNLARI YETERLİ Mİ?

Girne’de erkek yurdu, kız yurdu ve karma öğrenci yurdu olmak üzere farklı seçenekler mevcuttur. Üniversitelere ait kampüs içinde ya da yakınında öğrenci yurtları bulunmaktadır. Bunlardan başka birden çok özel öğrenci yurdu da mevcuttur. Yurtlar konum olarak genellikle otobüs duraklarına yakındır. Bu öğrenciler için ulaşım bakımından kolaylık sağlamaktadır. Fakat Girne’de henüz KYK yurtları bulunmamaktadır.

12. ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NE DURUMDA?

Şehir içi ulaşım öğrenci otobüsü, minibüs ve taksilerle sağlanabilmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta yalnızca 1 havalimanı olup Lefkoşa şehrindedir. Öğrenci otobüsleri yalnızca belirli saatlerde hizmet verdiğinden öğrenciler bu saatlerin dışında minibüsleri ya da taksileri kullanmak durumundadır.

 

13. FAKÜLTEDE DİL EĞİTİMİ VEYA HAZIRLIK VAR MI?

Fakültemizde hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Ayrıca bölümü yalnızca Türkçe olarak okuma imkânı vardır.

 

14. FAKÜLTENİN ULUSAL VE ULUSLARARASI BURS, ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VS. İMKÂNLARI NELERDİR?

     Girne Üniversitesi Eğitim Vakfı tarafından üniversitenin spor kulüplerinde aktif spor yapan öğrencilere burs imkânı tanınmaktadır. Girne Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen Girne Üniversitesi Giriş ve Burs Sıralama Sınavı kapsamında başarı gösteren KKTC vatandaşı öğrencilere de ayrıca burs imkânı tanınmaktadır. Girne Üniversitesi’nde burssuz öğrenim gören kardeşlerin kardeş indirimi adı altında her birine %15 oranında indirim uygulanmaktadır (Tıp, Diş hekimliği ve pilotaj bölümleri hariç olmak üzere). ÖSYM tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavları sonucunda kılavuzda Girne Üniversitesi tarafından hukuk fakültesi için verilen %100, %50, %25 şeklinde burs imkânları bulunmaktadır. Girne Üniversitesi’nde eğitim gören tüm T.C. vatandaşı öğrenciler, KYK’ya burs başvurusu yapma hakkına sahiptir.  

 

 

15. NEDEN BU FAKÜLTEYİ TERCİH ETMELİLER?

Girne Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2016 yılından itibaren eğitim vermeye başlamıştır. Yeni oluşumlu bir fakülte olması bakımından sürekli gelişim göstermeye çalışarak ismini duyurmayı hedeflemektedir. Pandemi öncesinde bu hedefini gerçekleştirmeye yönelik çok doğru adımlar atmıştır. Bu doğru adımlar, nitelikli bir akademik kadronun sağlanması sayesinde atılabilmiştir. Fakat pandemi süreciyle birlikte çeşitli nedenlerden ötürü alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin birçoğunun okuldan ayrılması, fakültenin eğitim kalitesini ciddi anlamda düşürmüştür. Fakültenin eğitim kalitesinin tekrardan nitelikli hale getirilmesi mümkün olup tercih edilmesinde hiç kuşkusuz belirleyici ilk faktör olacaktır. Fakültede dolayısıyla da sınıflarda öğrenci mevcudunun fazla olmayışı, hocalarla öğrenciler arasındaki iletişimin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Yine bu nedenle öğrencilerin ders içi katılımlarıyla dersler durağan olmaktan çıkmaktadır. Son olarak ders molalarında hocalarla öğrenciler arasında geçen sohbet havasındaki diyaloglar, hocaların deneyimlerini öğrencilerine aktarması açısından oldukça fayda sağlamaktadır.

16. OKULUNUZ ONLİNE EĞİTİM SÜRECİNİ NASIL YÖNETTİ?

Okulumuzun pandemi süreci boyunca online eğitime yönelik uygulamalarını olumlu ve olumsuz olmak üzere iki açıdan ele almak mümkündür. Okulumuz pandemi koşullarına hızlı bir şekilde adapte olarak mevcut bilişim alt yapısını daha da ileri bir düzeye taşımıştır. Öğrencilerin derslere ve ders içeriklerine gerekli olduğunca da ders materyallerine erişimini kolaylaştırarak öğrenci mağduriyetinin önüne geçmek için çabalamıştır. Okulumuzun uzaktan eğitim kararı aldığı 2019-2020 eğitim yılının bahar döneminde sınavların sözlü şekilde yapılması kararı alınarak sınav güvenliği sağlanmaya çalışılmıştır. Aynı şekilde 2020-2021 eğitim yılı güz ve bahar dönemlerinde güvenli sınav programı (SEB) kullanılarak kopya çekmek suretiyle doğabilecek adaletsizliklerin önlenmesi konusunda gayret gösterilmiştir. Yüz yüze eğitime kıyasla online eğitimde ders sürelerinin çok daha kısa olması derse konsantre olunmasını olumsuz yönde etkilemiştir. Sınavlar dışında değerlendirme araçlarından biri olan öğrenci sunumlarının tercih edilmesi doğrudan hocadan konuların öğrenilmesi bakımından zaman zaman verimsizliğe sebebiyet vermiştir.

 

https://www.gau.edu.tr/hukuk-fakultesi

bottom of page