top of page

15 SORUDA DİCLE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

 

1. BU OKULUN 2018, 2019, 2020 YILI KONTENJAN VE SIRALAMA BİLGİLERİ NELERDİR?

2. ÜNİVERSİTENİN KAMPÜS DURUMU NEDİR?

Üniversite, 27.000 dönüm arazi üzerinde Dicle Nehri’nin kıyısında, neredeyse bütün fakülteleri aynı kampüse toplamıştır. Kampüs alanı, şehrin fiziksel durumundan yeşil alanlara henüz mart ayındayken kavuşmaktadır.  Kampüs içerisinde temel ihtiyaçları karşılayabilecek imkanlar yanında çeşitli aktiviteler yapabilmeye olanak tanıyan etkinlikler de mevcuttur. Büyükçe bir kongre merkezine sahip olan üniversitede, okul sayfasındaki tanıtım yazısında da belirtildiği gibi yıl içinde çoğu konuda konferans yapılmaktadır.Ana yemekhanenin yanında çeşitli fakültelerde yemekhaneler de mevcut ve yemekler çoğu üniversitenin menüsüne göre oldukça iyidir. Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için ücretsiz yemek de verilebilmektedir.Birkaç madde üstte belirttiğim kongre merkezinin içinde tiyatro kurslarına katılanlar faaliyetlerini rahatça sürdürebiliyor hatta tüm üniversiteye yıl içinde gösteri bile yapıyorlar.1500 ve 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonları, kondisyon ve güreş çalışma salonları, basketbol, voleybol, futbol sahaları, ve tenis kortlarının yanı sıra tam olimpik ve yarı olimpik açık ve kapalı yüzme havuzları bulunmaktadır. Bir büyük merkezi kütüphane ve çeşitli fakültelerin yanında ek binalarda ders çalışma imkanı sağlanmaktadır.

 

3. FAKÜLTENİN FİZİKİ İMKÂNLARI NELERDİR?

Fakülte binası kampüsün neredeyse giriş kısmında olup konum olarak çoğu fakültenin merkezi durumundadır. Başında güvenliğin beklediği turnikelerde kart okutarak binaya giriş yapılmaktadır. Zemin katta dört adet sınıf vardır. Yıl olarak bulunulan numaralı sınıfta ders işlenmektedir. Birinci ve dördüncü sınıflar amfide, ikinci ve üçüncü sınıflar normal sınıfta ders işlenmektedir. Derslere ve sınavlara kendi fakültemizde girebiliyoruz, o konuda bina alanı yetiyor.Kampüsün yeşilliği burada da geçerli. Yeşillik alanlarda arkadaşlarla oturulacak güzel yerleri var. Hemen yan tarafında merkez kütüphanesinin ek binası vardır. Sınavlara yakın dersten çıkıp ders çalışma imkanı sağlamaktadır.

 

 

4. FAKÜLTENİN NOT SİSTEMİ NEDİR?

Yıllık not sistemi uygulanmaktadır. Geçme notu 60'dır. Yıl içinde bir vize bir final yapılmaktadır. Vizenin %30’u finalin %70’i etkili olmaktadır.

 

5. FAKÜLTEDEKİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN AKADEMİK DURUMU NEDİR?

Dekan Ceza Hukuku profesörü olmakla beraber ondan ayrı olarak 6 profesör daha derslere girmektedir. 5 doçent, 11 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.

 

6. NORMAL ÖĞRETİM İLE İKİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA HOCA FARKI VAR MI?

İkinci öğretim bulunmamaktadır.

 

7. ÖĞRENCİLER İLE HOCALARIN İLETİŞİMİ NASIL?

Hem derste hem de dersten sonra dersle ilgili sorular çekinmeden sorulup öğretici cevaplar alınmaktadır..

 

8. FAKÜLTEDE SOSYAL VE AKADEMİK ALANDA ETKİNLİK, FAALİYET VB. OLUYOR MU? BU ANLAMDA AKTİF Mİ?

Sene başında topluluklar stant açarak bilgilendirme yapmaktadır. Aktif bir şekilde etkinlikler olmaktadır.

 

9. ÜNİVERSİTEDEKİ FESTİVAL, KONSER, GÖSTERİ, TİYATRO VB. ETKİNLİKLER NE SIKLIKLA YAPILIYOR?

Kulüpler öğrencilerle beraber tiyatro gösterileri düzenlemektedir.  

 

10. ŞEHRİN SOSYAL VE SPORTİF ANLAMDA İMKÂNLARI NELERDİR?

Şehirde belediyenin sağladığı çeşitli sportif aktiviteler mevcuttur. Sosyal olarak yapılacak etkinliklerin detaylarını ise genel olarak belediye duyurmaktadır.

 

11. ŞEHİRDEKİ YURT İMKÂNLARI YETERLİ Mİ?

Erkekler için yeterli olduğu söylenememektedir. Erkekler için devlet yurdu sadece bir tane bulunmaktadır.(1500 kişiliktir) çoğunlukla yedekte kalma durumu oluşabilmektedir. Kızlar içinse durum tam tersi olmaktadır. Biri 3000 kişilik biri de yaklaşık 1000-1500 kişilik iki kız yurdu vardır. Yedekte kimse kalmamasına rağmen dönem içinde de hala boşluklar olmaktadır. Küçük olan kız yurdu okula 10 dakikalık mesafede ama diğer iki yurt yaklaşık olarak 15 km uzaklıktadır.

 

12. ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NE DURUMDA?

Şehirde ulaşım genel olarak iyi olduğu söylenememektedir. Güzergahların geniş olmasına karşın seferlerin az olmasından dolayı bazı noktalarda, özellikle bahsedilen erkek yurdunun civarında, otobüsler yoğun olmaktadır. Erkek yurdunun önünden AZ kodlu otobüs sadece üniversiteye gidiyor, bu yönden yetersiz kaldığı söylenebilir çünkü alternatif bulunmamakta. Ancak kız yurtları ana caddeye daha yakın olduğu için onların alternatifleri bulunmaktadır. Lakin hafta içi her sabah belediyenin yurtlar için gönderdiği, sadece öğrencilerin kullandığı ve yurttan direkt okula götüren otobüsler de belirli saat aralıklarında sefer yapılmaktadır. Ulaşım ücreti uygundur.

 

13. FAKÜLTEDE DİL EĞİTİMİ VEYA HAZIRLIK VAR MI?

Hazırlık yoktur.İlk yıl zorunlu olarak İngilizce dersi vardır. Seçmeli olarak Almanca, Kürtçe dersleri var. Sonraki yıllarda ise İngilizce seçmeli oluyor.Zorunlu İngilizce dersinden muaf olmak için de birinci sınıfın başlarında muafiyet sınavı var.

 

14. FAKÜLTENİN ULUSAL VE ULUSLARARASI BURS, ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VS. İMKÂNLARI NELERDİR?

Erasmus, Mevlana, Farabi gibi programlarla öğrenci değişimi mevcuttur.

 

15. NEDEN BU FAKÜLTEYİ TERCİH ETMELİLER?

Fakülted 1982 yılında kurulmuş olduğundan Türkiye’deki çoğu üniversiteden daha köklü bir gelenekten gelmektedir. Hocalarkendini geliştirmiş, alanında yetkin kişilerdir. Dersleri güzel ve ilgi çekici işlemenin yanı sıra bazı zamanlarda tartışma ortamlarıyla farkındalığı arttırmayı da amaçlanmaktadır. Fakültenin kampüs alanı ise oldukça ilgi çekicidir. Kışı çok yaşamasa da diğer mevsimlerin renkleri oldukça albenili bir hale getiriyor bölümümüzün çevresini. Fakülte binasının yanında merkez kütüphanesinin ek binasının olması da sınav zamanı çok büyük bir avantajdır. Çünkü diğer bölümlerin finalleriyle tarihler çakıştığında derslerden sonra merkez kütüphanede yer bulmak oldukça zor olmaktadır.

http://www.dicle.edu.tr/tr/akademik/fakulteler/hukuk-fakultesi/index

bottom of page