top of page

16 SORUDA ATILIM ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

 

1. BU OKULUN 2018, 2019, 2020 YILI KONTENJAN VE SIRALAMA BİLGİLERİ NELERDİR?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ÜNİVERSİTENİN KAMPÜS DURUMU NEDİR?

Atılım Üniversitesinin İncek’te olmak üzere yalnızca 1 kampüsü vardır. Fakülte de İncek kampüsünde yer almaktadır. Kampüste spor salonu vardır ve öğrenciler bu spor salonlarında diledikleri sporu yapabilmektedir (basketbol, voleybol, fitness vb.). Çok  büyük bir kampüs olmaması nedeniyle kampüs içerisinde çok fazla gelişmişlikler mevcut değildir fakat öğrencinin konforunun sağlanmasına büyük önem verilmektedir. 3 katlı bir kütüphane mevcuttur ve ders çalışmaya, araştırma yapmaya son derece elverişlidir. Fakülte dışında herhangi bir binaya ders görmeye gidilmemektedir, dersleri kendi fakültesinde gerçekleşmektedir.

 

 

3. FAKÜLTENİN FİZİKİ İMKÂNLARI NELERDİR?

Fakültede kurgusal bir duruşma salonu mevcuttur. Kafeterya vardır ve her gün 11.30da başlamak üzere tabldot yemekleri çıkmaktadır. Fazla büyük olmamakla beraber tamamen modern şekilde tasarlanmış bir konferans salonu vardır. Toplamda 4 amfi, her katta 3 tane olmak üzere 6 adet de özellikle bazı derslerde kullanılmak üzere normal sınıf vardır. Fakülte içinde öğrencilerin ders çalışması ve okuma yapabilmesi için bir okuma salonu da bulunmaktadır. Fakültede mescit yoktur fakat mühendislik fakültesine bir mescit tahsis edilmiştir. Çok geniş bir bahçe olmamakla beraber önünde kocaman bir çimenlik alan vardır, kafeteryanın bulunduğu kattan dışarı çıkabileceğiniz bir arka bahçe de mevcuttur, otoparka yakınlığı nedeniyle elverişlidir. Fakültenin kampüs içerisindeki tek dezavantajı diğer fakültelere göre kampüsün arkasında kalması ve uzunca bir merdivenle fakülteye ulaşılabilmesidir.

4. FAKÜLTENİN NOT SİSTEMİ NEDİR?

Not sistemi dönemliktir. Her dönem 1 vize 1 final olmak üzere 1 yılda her dersten 4 adet sınava girilmektedir. Şartlı geçme notu 60 (DD)’dir, fakat sınıfın durumu ve öğretim üyesinin takdirine bağlı olarak bu not aşağı da çekilebilmektedir, normal geçme notu ise 70(CC)’dir. Hocaların pek çoğu vizeye %30 finale %70’lik bir oran verir fakat bu oran %40’a %60 gibi dersten derse, hocadan hocaya değişebilmektedir. Fakülteye tam burslu yerleşen öğrenciler, herhangi bir başarı ve ders şartı belirlenmeksizin bu burstan 8 dönem (4 yıl) boyunca yararlanmaktadırlar. Sene veya dönem uzatmaları halinde ilk yıl için burslarının %20’si, ikinci yıl için %50’si, ikinci yılda da öğrenimini tamamlayamazsa bursunun tamamı kesilmektedir. Fakültenin not anlamındaki dezavantajı bütünleme sınavının bulunmamasıdır. Yaz okulu mevcuttur.

5. FAKÜLTEDEKİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN AKADEMİK DURUMU NEDİR?

7 profesör, 1 doçent, 7 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.

6. NORMAL ÖĞRETİM İLE İKİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA HOCA FARKI VAR MI?

Fakültede ikinci öğretim bulunmamaktadır.

7. ÖĞRENCİLER İLE HOCALARIN İLETİŞİMİ NASIL?

Tıpkı lisede olduğu gibi (lisedeki kadar rahat olmasa bile) koridorda gördüğünüz bir hocanıza müsaade isteyip aklınıza takılan bir konuda rahatlıkla danışabilme imkanı vardır. Ofis saatlerinde kendilerini ziyaret edip iletişim kurabilirsiniz. Ders esnasında sizlerden katılım beklemeyen bir hoca yoktur Atılım Üniversitesinde. Ders esnasında rahatlıkla söz alıp kendinizi ifade edebilir, yanlış da olsa fikirlerinize saygı duyulduğunu görebilirsiniz. Hocaları bizleri yermek için değil bilgileri ile düzeltebilmek için oradadırlar.

8. FAKÜLTEDE SOSYAL VE AKADEMİK ALANDA ETKİNLİK, FAALİYET VB. OLUYOR MU? BU ANLAMDA AKTİF Mİ?

Akademik anlamda fakültedeki müfredattan kısaca söz edersek bu soru dahilinde. Hukuk Klinikleri (Adli Yardım Kliniği, Ombudsman Dostu Hukuk Kliniği, Gündelik Hayat Hukuk Kliniği, Yasama Kliniği vb) ile Bilişim Hukuku, Arabuluculuk, Uluslararası Tahkim, Medya Hukuku gibi derslerden oluşan yenilikçi müfredat vardır.

Fakülte etkinlik anlamında biraz dar bir çerçeve içindedir. Fakültede bazı hukuk kulüpleri bulunmaktadır, aktifliği yavaş yavaş artan bu kulüpler zaman zaman sertifikalı etkinlikler, konferanslar düzenlemektedir. Bazen kulüplerden bağımsız olarak fakülte yönetiminin öncülüğünde yarışmalara katılmakta veya geziler de düzenlenebilmektedir.

 

 

9. ŞEHİRDEKİ, ÜNİVERSİTEDEKİ FESTİVAL, KONSER, GÖSTERİ, TİYATRO VB. ETKİNLİKLER NE SIKLIKLA YAPILIYOR?

Bulunduğu şehir Ankara olduğundan dolayı şehir içinde etkinlikten bol bir şey bulunmamaktadır. Tiyatro, konser, festival vb. pek çok etkinlik sıklıkla düzenlenmektedir. Üniversitede de çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir. Bahar şenlikleri, kariyer günleri vb. pek çok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Atılım Üniversitesinin sitesinde etkinlikler bölümünden incelenebilir.

10. ŞEHİRDEKİ YURT İMKÂNLARI YETERLİ Mİ?

Atılım Üniversitesi’nde Ankara dışından gelen öğrencilerin barınma ihtiyaçları anlaşmalı olduğu Özel Nazlı Kız Öğrenci Yurdu ve Özel Emre Erkek Öğrenci Yurdu İle karşılanmaktadır.

Ailelerinden uzakta olan öğrencilere; güven duyacakları, evlerini aratmayan konforlu bir ortam sunan yurtlarda, öğrencilerin tüm gereksinimleri düşünülerek hizmet verilmektedir. Bu yurtlar ulaşım kolaylığının sağlanması gayesi ile Üniversite servis güzergahları göz önünde bulundurularak seçilmiştir.

Bu yurtlar dışında da pek çok yurt mevcuttur.

11. ŞEHRİN SOSYAL VE SPORTİF ANLAMDA İMKÂNLARI NELERDİR?

Kampüs dışında kampüse en yakın merkezler Bilkent ve Beytepe’dir. Buralarda gerek sportif anlamda gerek sosyal anlamda pek çok tesis bulunmaktadır. İncek içinde de imkanlar vardır. Fakat şehir Ankara olunca şehrin sportif ve özellikle sosyal imkanları Kızılay, Tunalı, Bahçelievler, Çayyolu vb. semtlerde yoğunlaşmıştır.

12. ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NE DURUMDA?

Atılım Üniversitesinin tek dezavantajı bu soru ile baş göstermektedir. Ulaşım açısından biraz sıkıntılı ve iklim olarak da çok sorunlu bir bölgededir. Tam olarak “Ankara ayazının ruhu kestiği” yerde bulunmaktadır kampüsü. Okula ulaşım dolmuş, belediye otobüsleri, servisler ve ringlerle sağlanmaktadır. Örneğin Ankara’daki otobüs garı olan AŞTİ’ye okludan yalnızca tek dolmuşla ulaşabilirsiniz. Belediye otobüsleri ile merkezi yerler olan Kızılay, Bakanlıklar, Ulus gibi yerlere ulaşabilirsiniz. Tek problem bu otobüslerin sefer sayıları bakımından biraz az olmasıdır.

13. FAKÜLTEDE DİL EĞİTİMİ VEYA HAZIRLIK VAR MI?

Fakültede eğitim tamamen Türkçedir. Bu sebeple öğrenciler herhangi bir hazırlık eğitimi almazlar. Tıpkı lisedeki gibi, müfredatta Temel İngilizce başlığı altında online İngilizce dersleri yapılmaktadır. Toplam 6 dönem olmak üzere 3 yıl sürmektedir. Okulun kayıt döneminde girdiğiniz bir muafiyet sınavı ile derslerin bir kısmından ya da tamamından muaf olabilirsiniz. Örneğin 20 puanın altında alan bir öğrenci hiçbir dersten muaf olamazken, 90 puan alan bir öğrenci tüm derslerden muaftır ya da 70 alan bir öğrenci bu dersten 3 ya da 4 dönem muaf olabilmektedir, bu bilgiler sınav kitapçığında bulunmaktadır.

14. FAKÜLTENİN ULUSAL VE ULUSLARARASI BURS, ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VS. İMKÂNLARI NELERDİR?

Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği (ELFA) üyesi olan Fakültede; uluslararası ilişkiler ve etkinlikler, Erasmus+ programı gerçekleştirilmektedir.

15. NEDEN BU FAKÜLTEYİ TERCİH ETMELİLER?

Hukuk Fakültesinde, toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçular yetiştirilir. Fakültenin amacı, haklarının bilincinde olan, onlara sahip çıkan, haksızlık yapmayan ve her türlü haksızlığın karşısında duran, toplumsal problemlerin farkında olan, onlara çözüm üreten, düşünen, sorgulayan, araştıran, etik değerleri özümsemiş, kaynaklara, kurallara, kurumlara, ilkelere hâkim, aydın, gerçek hukukçular yetiştirmektir.

 

 

https://www.atilim.edu.tr/tr/law

bottom of page