top of page

16 SORUDA İSTANBUL ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

 

 

  1. BU OKULUN 2018, 2019, 2020 YILI KONTENJAN VE SIRALAMA BİLGİLERİ NELERDİR?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ÜNİVERSİTENİN KAMPÜS DURUMU NEDİR?

Altınbaş Üniversitesi’nde kampüs yerine yerleşkeler bulunmakta olup Hukuk Fakültesi, Gayrettepe Sosyal Bilimler Yerleşkesindedir. Bu yerleşkede tek bir bina var ve İdari katlar 7 ve 8. Katlar iken amfiler ve sınıflar -1 ve 1-4. Katlar arasında. Yerleşkede bir tane konferans salonu bulunmakta. Bir de Fakülte öğrencilerinin farazi davalarda kullanabilmeleri için duruşma salonu sınıfı var. Okulun otoparkı bulunmasına rağmen öğrencilere açık değil. Konum itibariyle araç sahibi öğrenciler için park yeri problemi olabilir.

Bu yerleşkenin dışında 3 yerleşke daha mevcut. Merkez yerleşke Mahmut Bey’de (Bağcılar) bulundan teknoloji yerleşkesi. Söz konusu merkez yerleşkede yeşil alan ve iki bina bulunmakta ve Gayrettepe yerleşkesine göre daha büyük bir alandadır. Ancak yine de çok büyük olduğu söylenemez. Hazırlık eğitimi bu yerleşkede verilmekte. Burada aynı zamanda basketbol sahası ve konferans salonları mevcut.

Gayrettepe yerleşkesinin, belki de en büyük eksikliği, yeşil alanının olmaması. Okulda en ufak bir yeşil alan yok. Bunun yerine açık hava olarak birinci katta teraslı bir kafeterya vardır.

 

 

3. FAKÜLTENİN FİZİKİ İMKÂNLARI NELERDİR?

Altınbaş Üniversitesi’nde Hukuk fakültesine tahsis edilmiş ayrı bir bina yok. -2. Katta da seminer, konferans ve söyleşi gibi etkinlikler için orta büyüklükte bir konferans salonu var.

-1. Katta kırmızı, mavi ve yeşil amfi var. Amfiler devlet okulundakiler kadar büyük değil (ortalama 100-130 kişilik). Ancak amfilerde yerler halı döşeme ve koltuklar kumaş kaplama olduğu için daha hijyenik ve rahat bulunabilir.

Giriş katta ve okulun birçok yerine oturmak için çeşitli koltuklar ve banklar mevcut.

Okulun -4. Katında kütüphane var. Kütüphanede Türkçe ve yabancı dilde birçok kaynağa erişilebilir. Kütüphanenin tamamı 7/24 açık değil. Sadece belli bir kısmı bu şekilde hizmet vermekte. Ders çalışma açısından bekleneni fazlasıyla karşıladığını söyleyebilirim. Oldukça rahat, sessiz ve konforlu bir kütüphane. Tek eksikliği tamamının 7/24 açık olmaması.

Binanın -3. Katında yemekhane var. Fiyatları ortalama 13-15 TL civarında. Ayrıca yemek için okulun çevresinde birden fazla AVM ve yemek yenebilecek yerler de mevcuttur.

 

 

4. FAKÜLTENİN NOT SİSTEMİ NEDİR?

Fakültede dönemlik sistem uygulanmakta. Her dönem için öğrenciler bir vizeye; bir de finale girmekte. Vize ve final yüzdeleri hocaların inisiyatifinde. Mesela bazı derslerde yarı yarıya. Ancak genel olarak %40 (vize); %60 (final) şeklinde. Geçme notu konusunda da hocaların taktir yetkisi var ve çoğu derste geçme notu 50. Ancak bazı hocalar geçme notunu 45’e kadar çekmekte. Bunun yanı sıra öğrencilerin geçebilmeleri için vizeden kaç alındığına bakılmaksızın finalden en az 50 puanı almaları gerekiyor. Söz gelimi bir öğrenci vizede 100 dahi alsa, finalden 50’yi geçemezse, değerlendirmeye alınmaz ve dersten kalır. Bunun dışında her dönem için bütünleme sınavları da mevcut. Bütünleme sınavı sonucu final sınavı sonucu gibi kabul edilir ve hesaplama ona göre yapılır.

Burslar, akademik başarı düzeyinden bağımsız olarak on yarıyıl boyunca devam eder. Sürelerin aşıldığı ilk yıl içinde burs oranı giriş oranının %80’ine, ikinci yıl içinde giriş oranının %50’sine düşer, üçüncü yıldan itibaren burs tümüyle kesilmektedir.

 

 

5. FAKÜLTEDEKİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN AKADEMİK DURUMU

5 profesör, 3 doçent, 11 doktora, öğretim görevlisi, 13 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

6. NORMAL ÖĞRETİM İLE İKİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA HOCA FARKI VAR MI?

İkinci öğretim bulunmamaktadır.

 

 

7. ÖĞRENCİLER İLE HOCALARIN İLETİŞİMİ NASIL?

Bu konuda genel olarak hocalar ile öğrenciler arasındaki ilişkilerin çok sağlıklı olduğu söylenebilir. Nerdeyse her hoca, öğrenciyle sizli bizli şeklinde konuşuyor. Bir başka ifadeyle iletişim karşılıklı saygı çerçevesinde yürüyor. Öğrenciler derste rahatlıkla söz hakkı alıp soru sorabilirler. Ofis saatlerinde hocalarla da odalarında birebir konuşma imkanı her zaman bulunmakla birlikte hoca ve öğrenciler arasındaki iletişim kuvvetlidir.

 

 

8. FAKÜLTEDE SOSYAL VE AKADEMİK ALANDA ETKİNLİK, FAALİYET VB. OLUYOR MU? BU ANLAMDA AKTİF Mİ?

Fakültede hukuk ve diğer alanlarla ilgili olarak çok sık seminer, sempozyum ve söyleşi yapılmakta. Bu etkinlikler bazen aktif öğrenci kulüpleri, bazen de okul tarafından yapılıyor. Bu etkinliklerde alanında uzman isimler ve okulumuzdaki değerli hocalarımız bulunabiliyor. Bazı haftalık seri şeklinde ilerleyen etkinlikler de mevcuttur.

 

 

9. ÜNİVERSİTEDEKİ FESTİVAL, KONSER, GÖSTERİ, TİYATRO VB. ETKİNLİKLER NE SIKLIKLA YAPILIYOR?

Önemli gün ve haftalarda çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Ancak bunların haricindeki, özellikle konser ve festival gibi akademik etkinlikler dışındaki faaliyetlerin, yeterince yapılmadığı söylenebilmektedir.

 

10. ŞEHRİN SOSYAL VE SPORTİF ANLAMDA İMKÂNLARI NELERDİR?

Yerleşke Gayrettepe’de bulunduğu için sosyal ve sportif anlamda oldukça fazla çeşitli imkanlar bulunmaktadır. Okula yürüme mesafesinde iki tane AVM (Zorlu Center ve Astoria) var. Yürüyerek yaklaşık 5-8 dk. sürmektedir. Bunların dışına okulun konumu metro ve metrobüse de oldukça yakın olduğundan metro ve metrobüs hattına yakın olan çeşitli sosyal imkanlar da tercih edilebilir. Özellikle sosyal ve kültürel anlamda Zorlu Center’in çok fazla imkan sunmaktadır. Sinema, tiyatro, opera, caz, söyleşi ve konser gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan bir yerdir.

 

 

11. ŞEHİRDEKİ YURT İMKÂNLARI YETERLİ Mİ?

Öncelikle okulun Mahmutbey’de kampüsüne çok yakın (yürüyerek 3-5 dk) bir yurdu bulunmaktadır. Bu yurtta kalmayı tercih eden öğrenciler yurdun önünden geçen otobüsle Mecidiyeköy’e geçip, orada da metro ya da otobüsle Gayrettepe’ye ulaşmaktadırlar. Bunun yanında okulun ücretli shuttle servisleri ile de iki yerleşke arasında gidip gelinebilmektedir.

Bunun yanında KYK yurtları da tercih edilenler arasındadır. Bu konuda kız öğrenciler için Cevizlibağ’da bulunan Atatürk Kız öğrenci yurdu doğru bir tercih olacaktır. Özellikle yurdun ve okulun metrobüse yakınlığı düşüldüğünde rasyonel bir seçim olur. Erkek öğrenciler için Beşiktaş Erkek Öğrenci yurdu tercih edilebilmektedir.

 

 

12. ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NE DURUMDA?

İstanbul ulaşım açından oldukça alternatifi içinde barındıran bir şehirdir. Söz gelimi genellikle bir yere birden fazla şekilde ve ulaşım aracı ile gidilebilmektedir. Okula ulaşım konusunda da aynı şey geçerli olmaktadır. Okula İETT otobüsü ile ulaşım sağlanabilmektedir. Okul kapısında yaklaşık 20 mt uzaklıkta bir otobüs durağı bulunmaktadır. Bunun dışında okula metrobüs ile gelinebilmektedir. Okul, Zincirlikuyu metrobüs durağına oldukça yakın bir konumdadır (Yürüyüş ile 7-10 Dk). Ek olarak metro da kullanılabilir. Okul Gayrettepe metro istasyona da oldukça yakın (Yürüyüş ile 3-4 Dk.). Karşı yakadan gelen öğrenciler için deniz yolu tercih edilebilmektedir. Beşiktaş iskelesinden okula gelen İETT otobüsleri vasıtasıyla bir aktarma ile okula gelinebilmektedir.

Okuldan Esenler otogarına ulaşım konusunda metro tercih edilebilmektedir. Metrobüs ve metro olarak iki vesayet ile de otogara ulaşılabilmektedir. Bu yolculukların yaklaşık 60-70 dk sürmektedir. Yeni havalimanına ise Taksim, Beşiktaş ya da Mecidiyeköy’den hareket eden otobüsler (HAVAŞ) kullanılabilmektedir. Sabiha gökçen havalimanına ise yine aynı şekilde bu otobüsler ve Kadıköy’den kalkan İETT otobüsleri ile gidilebilmektedir.

Ayrıca öğrenciler için İstanbul’da ulaşım son derece ekonomik durumdadır. Öğrenciler öğrenci akbilleri ile 1 aylık abonman (mavi kart) üyeliği kullanabilirler. Bu üyelik kullanıcısına 200 basım hakkı vermektedir. Çok sık toplu taşıma aracı kullanılsa bile bu hak yetmektedir.

 

 

13. FAKÜLTEDE DİL EĞİTİMİ VEYA HAZIRLIK VAR MI?

Okulda iki farklı hukuk programı var. Birisi çift diplomalı hukuk, diğeri ise %30 İngilizce Hukuktur. Bu programda B2 seciye İngilizce aranıyor. Bu sebeple okula başlarken yapılan seviye tespit sınavından bu seviyenin altında bir puan alınırsa hazırlık okumak zorunlu oluyor. Daha sonrasında ise mezuniyet şartı olan 240 ECTS’nin %30’unun İngilizce derslerden gelmesi gerekiyor. Bu derslerin çoğu mesleki İngilizce temellidir. Bunların yanında seçmeli olarak İngilizce dışında Rusça, Arapça, İspanyolca, Almanca, Fransızca gibi çeşitli dillerin de eğitimi verilmektedir.

 

 

14. FAKÜLTENİN ULUSAL VE ULUSLARARASI BURS, ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VS. İMKÂNLARI NELERDİR?

Okulumuz İngilizce bilmek koşuluyla, Amerikan Hukuku Sertifika Programı’na (CUSL-Certificate United Stataes Law) katılarak sertifika alabilmektedirler. Diğer yandan okulun ve Erasmus Staj Hareketliliği ve Erasmus Öğrenim Hareketliliği imkanlarının yüksek olduğunu söyleyebilirim. Normalde tüm hukuk fakültesi öğrencileri aldıkları derslerinin birçoğunun Türk Hukuk Sistemine dayanmasından dolayı Erasmus'a gitmemeyi veyahut okullarının uzama ihtimalinin yüksek olmasından kaynaklı gitmek istememektedirler. Ancak Altınbaş Üniversitesinde alınan %30 İngilizce ders içerikleri sayesinde bu dersleri yurt dışındaki okullarda saydırma olanağı artmaktadır. Örneğin Legal English I-II-III-IV gibi …

Okulun Erasmus Öğrenim Hareketliliği bünyesinde anlaşmalı olduğu üniversiteler arasında Bologna Üniversitesi (İtalya), Padova Üniversitesi (İtalya), Masaryk Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti), Erfurt Üniversitesi (Almanya), Salamanca Üniversitesi (İspanya) gibi birçok seçenek vardır.​

 

Link: https://www.altinbas.edu.tr/p/532/partner-universiteler

 

15. NEDEN BU FAKÜLTEYİ TERCİH ETMELİLER?

Öncelikle Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi, diğer fakültelere göre çok daha yeni bir fakültedir. Sistemin tam anlamıyla oturmamış olması gibi problemler mevcuttur. Ancak okulun dört çok önemli özelliği için tercih edilebilir. İlk olarak okulun akademik kadrosunun son derece ilgili ve nitelikli olmasıdır. Hocaların bu şekilde ilgili ve öğretmeye istekli olmaları öğrenci olarak sizin de öğrenme isteğinizi arttırmaktadır. İkinci olarak da okulun konum olarak da iyi olmasıdır. Özellikle İstanbul gibi bir yerde en az eğitim kalitesi kadar okula ulaşım da çok önemlidir. Örneğin metrobüsler 7/24 çalıştığı için okula da 7/24 ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bunun dışında diğer ulaşım araçlarına oldukça yakın ve oldukça merkezi bir yerdedir. Üçüncüsü ise Türkiye ve Almanya arasında ilk çift diplomalı hukuk lisans programına sahip olmasıdır. Bu programa katılan öğrenciler Türkiye ve Almanya da mesleki hayatlarını sürdürebileceklerdir. Dördüncüsü ise öğrenci değişim hareketliliğinin kapsamlı olması.

16. OKULUNUZ ONLINE SÜRECİ NASIL YÖNETTİ?

 Altınbaş Üniversitesi online dersler için Uzem Altınbaş’ı tercih etmektedir. Pandeminin başından beri okulumuz online sisteme hızlı bir şekilde adapte olmuştur. Dersler kayıt altına alındığı için öğrenciler izleyemediği dersleri başka bir gün izleme olanağına sahip olmaktadır.

www.altinbas.edu.tr

bottom of page